Куртпашова кула

Върнете се назад във времето и открийте скритите скъпоценни камъни на Враца с посещение на кулата Куртпашова. Тази забележителна забележителност се намира в югозападния край на централния площад „Христо Ботев“, точно пред сградата на Историческия музей. Издигайки се на единадесет метра височина със стени, достигащи 5,9 метра, трудно е да го пропуснете!

История в камък: Ролята на Куртпашовата кула в миналото на Враца

Кулата Куртпашова е истинска останка от средновековието, с оригиналния си силует, наподобяващ замък. Според легендата кулата е принадлежала на Куртпаша, местен феодал, който я е използвал като укрепено жилище. Но това не е само въпрос на легенда; кулата е била и убежище за местните жители, бягащи от нападения по време на турското владичество. Враца е гарнизонен град и пътно селище, което през това време е многократно опустошавано и възстановявано. Дизайнът на кулата включва многобройни отвори за оръжие на върха, през които се излива горещо масло или катран върху враговете, опитващи се да нахлуят.

Куртпашовата кула паша датира от 17 век, но нейните елементи и метод на изграждане предполагат приемственост с българското крепостно строителство от 14 век. Това може би е времето, когато са построени основите на кулата. Кулата е четириетажна, като първият етаж е предназначен за жилищни помещения и отбрана. Вторият етаж е отделен от първия с двугредова конструкция, изпълнена с хоросан и камъни, която служи за противопожарна защита. Стените са с дебелина 1,5 м в долната част и се стесняват до 90 см на горните етажи. Достъпът до вътрешността на кулата беше осигурен с преносима стълба, която се вкарваше вътре при всяка опасна ситуация.

Кулата Куртпашова е неразделна част от историята и културата на Враца от векове. Кулата е свързана и с аяните, местни боляри, които след османското нашествие на Балканския полуостров приемат мюсюлманската вяра, за да запазят своите владения и статус, сред които и привилегията да събират местни данъци. Това ги превърна в врагове сред лишените от собственост местни жители. Кулата е служила и като убежище за тези, които бягат от външни атаки, поради което нейният дизайн включва многобройни отвори за оръжие на върха, през които горещо масло или катран се изливаха върху враговете, опитващи се да нахлуят.

Отвъд стените: Разкриване на историята на кулата Куртпаша

Докато разглеждате кулата, ще бъдете отведени на пътешествие във времето, надниквайки в историята и културата на Враца. Докато се изкачвате по стълбите, ще бъдете посрещнати от звука на вашите стъпки, отекващи през празните зали, а стените ще ви разкажат историите от миналото. Богатата история и архитектура на кулата ще ви оставят в страхопочитание. След като посетите Куртпашовата кула, не забравяйте и да си купите сувенир за спомен!

В близост до кулата можете да разгледате други популярни туристически атракции в района като историческия център на Враца, Врачанската крепост и Врачанската ботаническа градина.Град Враца е пълен с исторически забележителности и културни скъпоценни камъни, които чакат да бъдат открити от любопитни пътешественици. Така че не забравяйте да добавите Куртпашовата кула към маршрута си за пътуване и изследвайте богатата история на този красив град.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия