Крепост „Вратица“

Крепостта „Вратица“, разположена на 1,5 км западно от Враца в пролома на река Лева, е исторически обект с богато и завладяващо минало. Смята се, че произходът му е свързан с ценни медни находища наблизо, а най-ранните находки, открити от археолозите, датират от 6 век пр.н.е. през тракийския период.

От траки до османци: Проследяване на историята на врачанската крепост „Вратица“

Регионът е обитаван от различни племена през вековете, включително гордите и войнствени племена, които постигнали забележителни победи над одрисите и дори се били срещу Александър Велики. Те обаче претърпели поражения от келтите и по-късно от германското племе бастарни. През 29 г. пр. н. е. някои от местните тракийски владетели станали съюзници на римляните, отслабвайки съпротивата на племената и позволявайки на римляните да ги победят.

През римския период тук е създадено миньорско селище и монетен двор за бронзови монети, а римляните построяват силна крепост, за да пазят медните мини от нашественици. Разцветът на региона продължава под византийско владичество, когато е построена раннохристиянска църква и по време на разкопки е открит оловен печат на император Юстиниан.

По време на Първата и Втората българска държава крепостта играе решаваща стратегическа роля в района, а през 13 век селището на хълма е застроено и наречено Враца. От този период има мистериозни погребения край разкопките на средновековна църква от 13-ти век, които включват скелет с отсечена глава и камък, поставен в областта на сърцето, както и друг обезглавен с лице, обърнато надолу. Според специалисти тези практики са били използвани през българското Средновековие, за да се предпазят потенциалните вампири.

Легенди и мистерии на крепостта Вратица: Пътешествие из миналото на България

За крепостта се носят и легенди, сред които и за героичната отбрана на крепостта от Радан войвода и неговата войска по време на османското нашествие. Легендата разказва за трагичния край на войводата и дъщеря му Елица, които се хвърлили от скала край крепостта, за да спасят честта си от поругаване. Днес мястото, където двамата намират смъртта си, е известно като „Червената скала“.

За съжаление, по време на османското завладяване на района, крепостта и църквите към нея са разрушени. Но останките от това емблематично място все още могат да се видят, като се разходите по „Пътеката на наследството“, изградена от ПП „Врачански Балкан“.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия