Комплекс „Вестител“

Ако търсите уникално неделно приключение, не търсете повече от хижа „Вестителя“, известен също просто като „Хижата“. Сгушена в подножието на Врачанската планина, тази живописна дестинация предлага невероятна панорамна гледка към целия град, което я прави задължително място за амбициозни фотографи.

Изкачване по 463-те стъпала на Врачанския комплекс Вестител

Достъпен чрез кратко изкачване по 463 стръмни каменни стъпала или криволичещи алеи, които започват от централния площад „Христо Ботев“, комплексът носи името си от емблематичния паметник „Вестител на свободата“, който се издига на мястото, където на 9 ноември 1877 г. , руски войник Петлак дава знак за освобождението на града. Комплексът стана любимец на местните, след като хиляди доброволци от местното туристическо дружество построиха тук туристическа къща през 1926 г.

Комплексът е произведение на изкуството, проектирано от Петър Дограмаджиев, първият местен жител, завършил архитектура във Виена. Неговият дизайн е артистично отражение на старата карта на Европа, с дясна кула в английски стил, вдъхновен от Австрия покрив и лява кула, подобна на минаре. През годините е изпълнявал различни функции, включително място за забавление, място за срещи на туристическото дружество и хижа за туристи.

През 2005 г. комплексът е почти унищожен от пожар, пламнал в една от стаите, използвани като механа. Но на 9 ноември 2006 г., когато се навършват 129 години от Освобождението на Враца от османско владичество, сградата е открита отново след мащабна реконструкция, станала възможна с местни дарения.

Хижа „Вестител“: където се срещат живописни гледки и семейни забавления

Днес Хижа „Вестителя“ е релаксиращо място за разходка и разглеждане на широката панорама. Има дори малък фитнес кът в подножието на боровата гора, предпочитан от възрастните туристи. Удобство за децата е цветната площадка, а специално оформена алея я прави достъпна и за майки, бутащи бебешки или детски колички.

Приземният етаж на хижата функционира като механа, наречена още Вестител, която предлага българска кухня и музика на живо през почивните дни. Механата е любимо място за сватби и абитуриентски балове и неслучайно тук е снимана една от сцените на култовия филм от 70-те години на миналия век „Момчето си отива“. Докато чакате ястието си, можете да разгледате и причудливата фотоизложба, посветена на историята на местното туристическо движение.

Не само зашеметяващата гледка и богатата история правят хижа „Вестителя“ дестинация, която трябва да се види, но и атмосферата и атмосферата на мястото. Комплексът е перфектна комбинация от старото и новото, място, където традицията среща иновациите. Това е място, където можете да се отпуснете, да се насладите на панорамата и да се насладите на вкусна българска кухня. Независимо дали сте местен жител, който търси ново място за разглеждане, или турист, търсещ незабравимо неделно приключение, хижа „Вестителя“ е скрит скъпоценен камък, който си струва да откриете.

Комплекс Вестител е перфектна дестинация за уикенд разходка, далеч от градската суматоха, където можете да оцените естествената красота на Враца, нейната история и местна култура. Мястото не е просто дестинация, която да видите и да бъдете видени, а място, където да отделите момент, да оцените обкръжението и да създадете незабравими моменти.

Следващият път, когато сте във Враца, непременно се отбийте до комплекс Вестител. Независимо дали сте местен жител, който търси ново място за опознаване, или турист, търсещ незабравимо неделно приключение!

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия