Комплекс „Дядо Йоцо гледа“

Пътуване през Искърския пролом: Открийте величествените пейзажи на България

Готови ли сте за приключение? Влезте в Искърското дефиле и се потопете в естествената красота на този зашеметяващ български пейзаж. Докато си проправяте път през криволичещите пътища, ще откриете място, което не е за изпускане. Застанал на скалите с изглед към величествените планини и новата железопътна линия, е мястото, където слепият герой на Вазов „оглежда“ с умиление новата железница, споделяйки възторга си от репликата „Гледам българина!“ Това е момент, който е уловен във времето и който никога няма да забравите.

Именно това място се намира в най-високото село във Врачански Балкан и именно тук Иван Вазов черпи вдъхновение за своя разказ „Дядо Йоцо гледа“, публикуван в сборника „Видено и чуто“ през 1901 г. Местните жители на с. Очин дол се гордеят с връзката си с историята и винаги се радват да споделят историята си с посетителите.

Преминаване през Искърското дефиле: Сбъдната мечта на любителя на влака

Спиращата дъха гледка от скалите е несравнима и не е трудно да се разбере защо това място се е превърнало в обичана забележителност. Новата железопътна линия минава през долното течение на Искърското дефиле и създава идеален момент за всеки, който обича влаковете.

В памет на това място през 2005 г. на скалите край пътя за село Очин дол е издигнат забележителен паметник на Дядо Йоцо. Скулптурата, изработена от бял врачански камък, е свидетелство за богатата история и култура на региона. Паметникът е дело на скулпторите Моника Игаренска и Георги Тишков, по идея на краеведа от Очин дол Огнян Петров.

Отвъд паметниците: Откриване на местни занаятчии в Искърското дефиле

Освен паметника посетителите могат да се насладят и на малък комплекс с панорамна беседка и алеи за разходка. В близост се намира прекрасна механа със семпло меню от традиционни български ястия, което я прави идеалното място да се насладите на релаксираща храна, докато се наслаждавате на зашеметяващите гледки.

И това не е всичко! От другата страна на пътя местният самоук дърворезбар Недялко Атанасов е подредил на стръмна поляна своите дърворезбени скулптури на животни. Това е идеалното място да завършите вашето приключение в Искърското дефиле и да се насладите на красотата на това специално място.

В заключение, ако търсите едно наистина вълшебно изживяване, Искърското дефиле е точното място. От спиращите дъха гледки до богатата история и култура, това е дестинация, която трябва да бъде в списъка на всеки. И така, какво чакате? Елате и открийте сами чудесата на Искърското дефиле!

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия