Къща-музей „баба Илийца“

По стъпките на Иван Вазов: Откриване на историята на една българка

Елате и се потопете в света на Иван Вазов, един от най-великите български писатели, и открийте вдъхновяващата история на легендарната баба Илийца. Докато на чужденците може да им е трудно да обяснят коя е тя, едва ли има българин, който да не е чувал за нейните героични дела като спасяването на ранен четник от Ботевата чета.

Легендата за баба Илийца: Приказка за храброст и юначество

Разказът „Една българка” е вдъхновен от посещението на Вазов в село Челопек през 1899 г., при което той минава през Черепишкия манастир и се отбива за почивка в местната кръчма. Там той чул разкази за храбростта на Ботевата чета и за смелата българка, която живеела в селото. Тя се казваше Пенка и остави силно впечатление на онези, които я познаваха. Дори болният внук от разказа накрая оздравява и продължава рода на баба Илийца, а неговите наследници четат разказа на Вазов отново и отново.

От фолклора към реалността: Забележителната история за родословното дърво на баба Илийца

Днес нейните пра-правнуци все още живеят в селото и пазят легендата за Вазовата героиня. Една от нейните наследнички – Диана Цветкова, е уредник в музея и се грижи родословното дърво на тази известна българка да продължава да бъде интересно за туристите.

Влезте в музея и разгледайте изложбата с традиционни български мебели, черги и предмети от бита, принадлежали на баба Илийца. В музея са показани и типични народни носии от тази част на България, които дават поглед към богатото културно наследство на страната. Най-значимият експонат обаче са емблематичните трикраки столчета, принадлежали на самата баба Илийца, символ на нейната сила и устойчивост.

Независимо дали сте любители на историята или просто се интересувате от българския фолклор, посещението в този музей е незабравимо преживяване, което ще ви остави с по-дълбока оценка за миналото на страната и храбростта на нейния народ.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия