Къща-музей „Иван Замбин“

Къщата на Иван Замбин е скрито бижу, разположено в сърцето на Враца. Част е от Възрожденския етнографски комплекс „Софроний Врачански“ и е задължителна дестинация за всеки, който се интересува от българската история и култура. Къщата е посветена на живота и делото на Иван Замбин, местен герой и дипломат от началото на 19 век, който прави опит да спечели руския император Александър I за каузата на българското освобождение.

Смелостта на Иван Замбин: Поставяне на българския въпрос пред Великите сили

Историята на Иван Замбин и неговата мисия в Русия е история за решителност и смелост. През 1804 г. сановници от Северозапада възлагат на Замбин, заедно с Атанас Некович, дипломатическа мисия при руския император в Санкт Петербург. Първоначално българските пратеници са отхвърлени, тъй като нямат официални акредитивни писма, а по това време България не съществува на картата на Европа. Замбин обаче не се отказва и на 26 февруари 1808 г. представя на руското външно министерство „верова грамота“, подписана от епископ Софроний Врачански, в която се казва, че Замбин идва „от името на всички свои съотечественици“, заедно с „грамоти“ за общественото благо.

Тази дипломатическа мисия изпреварва донякъде източнополитическите намерения на Русия през първото десетилетие на XIX в., но и поставя за първи път „българския въпрос“ пред Великите сили. Това може да е добавило допълнителна сила към вярата сред българите от онова време, че Русия ще ги спаси от петвековното османско владичество.

За съжаление през октомври 1808 г., след тежко боледуване, Иван Замбин умира в Санкт Петербург, докато все още работи по мисията си. Неговото наследство обаче живее в къщата, която носи неговото име, и в историята на Враца.

Наследството на занаятите във Враца: Откриване на къщата музей на Иван Замбин

Къщата, построена като реплика на оригинала, не е посветена на живота и работата на Замбин, а вместо това представя традиционните занаяти и поминък в региона. Това не е случайно: Иван Замбин е потомък на влиятелен врачански род, занимаващ се с производство и търговия с коприна, с бижутерия и лозарство. Типичните местни занаяти са представени в три изложби: „Златарство”, „Традиционно и модерно бубарство, производство на коприна и копринени тъкани” и „Традиционно лозарство и винарство”.

В една от стаите къщата е подредена и малка колекция, представяща традициите на златарството във Враца. Наличието на рудни залежи и богати на злато пясъци в местните планински реки е един от ключовите фактори този занаят да се превърне в истинско изкуство в местните златарски работилници.

Ето защо това не е място за изпускане! Посетете го и се потопете в историята на Враца!

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия