Файтоните на Мито Орозов

Откриване на скритото съкровище на Враца: Музей на впряг Мито Орозов

Враца е град с богата история и култура, а една от най-интересните му забележителности е Музеят на конските впрягове „Мито Орозов“. Разположен в сърцето на града, музеят е посветен на живота и делото на Мито Орозов, местен предприемач, известен като „българския Хенри Форд“. Орозов е роден във Враца през 1859 г. и след като губи баща си в ранна възраст, той поема отговорността да издържа семейството си, като започва като чирак при местни железари.

Стъпка назад във времето: Преживейте живота и делото на „българския Хенри Форд“

През 1883 г. Орозов реализира мечтата си да отвори своя фабрика за файтони и бързо печели репутация с новаторския си дизайн и прецизност на производството. Неговите превозни средства са известни със своята здравина, удобство и красота, а той дори печели златен медал на Пловдивското изложение през 1892 г. Музеят включва колекция от реставрирани файтони и други превозни средства, произведени от Орозов, както и по-обикновени превозни средства от времето като дървени каруци, теглени от волове, каруци с железни оси и елегантно боядисани магарешки коли.

В музея има и чисто нов фиакър, проектиран от самия Орозов и ръчно изработен от последния жив служител на фабриката. Посетителите на музея могат да се запознаят с живота и делото на Мито Орозов, „българският Хенри Форд” и да разберат важната му роля за индустриализацията на Враца. Музеят е част от Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“ и е единственият по рода си в България. Така можете да добавите Музея на файтоните „Мито Орозов“ към маршрута си и да откриете уникална част от историята на Враца.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия