Етнографско-възрожденски комплекс “Свети Софроний Врачански”

Културно пътешествие във времето: Посещение на комплекса на Софроний Врачански във Враца

Отправете се на пътешествие във времето и културата, като посетите Етнографски и възрожденски комплекс „Софроний Врачански“ в сърцето на Враца. Този уникален комплекс е съкровищница от история, изкуство и култура, с разнообразие от експонати и сгради, които демонстрират богатото наследство на региона.

На влизане в комплекса ще бъдете посрещнати от статуята на епископ Софроний Врачански, видна фигура в историята на Враца. Статуята, изваяна от Крум Дамянов, е подходящо въведение в богатството от история и култура, които ви очакват вътре.

Опознаване на наследството на Враца: Посещение на Възрожденски Eтнографски комплекс „Софроний Врачански“

Комплексът се състои от три типични за района възрожденски архитектурни сгради и две обществени сгради от същия период: църквата „Св. Възнесение Господне“ и първото светско училище във Враца. Един от акцентите на комплекса е Музеят на фиакра, който разказва историята на Мито Орозов, местен производител на фиакри, който е важна фигура в историята на региона. Музеят включва снимки, артефакти и други експонати, които дават на посетителите представа за традиционния бит, занаяти и ритуали на врачанския край от края на 19 век до средата на 20 век.

Друга важна сграда в комплекса е църквата „Свето Възнесение Господне“. Тази историческа църква е била важна част от културния и обществен живот на Враца от векове и е изиграла значителна роля в националните борби в региона. Църквата е мястото, където националната революционна икона Васил Левски е пела религиозни химни през 1872 г. и където е осветено знамето на врачанските въстаници срещу османското владичество. Църквата се гордее и с ценна колекция от икони, включваща творби на най-изтъкнатите зографи от онова време Захари и Димитър Зограф, както и занаятчии от Дебърската школа.

Комплексът е построен между 1972 и 1987 г. и разполага с разнообразни експонати и сгради, които показват различни аспекти от историята и културата на Враца. Една от първите построени сгради е Къща-музей на Димитраки Хаджитошев, който е един от най-проспериращите хора в района по това време. Къщата е с възстановка на интериора на градска къща от средата на 19 век и подчертава постиженията на видни врачани. Друга къща от комплекса, тази на видния врачански благодетел Григорий Найденов, разполага с експозиция, представяща света на детето в края на 19 и началото на 20 век.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия