Божия мост

Скрито в сърцето на Врачанска област се крие едно спиращо дъха природно чудо, което ще ви остави във възторг: легендарният „Божи мост“. Този великолепен варовиков мост, разположен в близост до живописните села Лиляче и Чирен, е само на 15 км от Враца.

Открийте природното чудо „Божия мост“ във Врачанско

С внушителните 20 метра височина и 25 метра ширина, Божият мост е зашеметяващо скално образувание, което се простира на над 125 метра, което го прави една от най-зрелищните варовикови забележителности в цялата страна. Според местната легенда самите богове някога са прекосили този мост, за да избегнат газенето през реката.

За да стигнете до Божия мост, трябва да следвате малка и стръмна пътека, която води до дола под римската крепост Градище. По пътя ще срещнете малка зона за отдих и пикник, идеална за почивка и поглъщане на невероятната природа. През летните месеци потокът Лиляшка може да пресъхне и да останат само няколко басейна, пълни с жаби, поради което местността е известна още като Жабочек или „жабешко крякане“.

От пещери до красиви места: Открийте чудесата на Врачанския регион

Наблизо ще намерите водната пещера Понора, подземно чудо, което чака да бъде проучено, както и Тигънчето, зашеметяващо красиво място с няколко живописни басейна по поречието на реката. А ако сте любители на историята, няма да искате да пропуснете рида Милин камък, мястото на първата битка на легендарната Ботева чета на 18 май 1876 г., което се намира в близкото село Чирен.

И така, какво чакате? Отправете се на пътешествие до Божия мост и се потопете в природното великолепие на най-ценната забележителност на Врачанския край.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия