Болярска църква

Болярската църква „Св. Николай“, разположена в сърцето на Враца, е истинско скрито бижу за любителите на историята и културата. Като една от най-старите подземни църкви в града, тя притежава уникална и богата история, която чака да бъде открита. Църквата се намира в двора на митрополитската катедрала „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и е на един хвърлей разстояние от оживения площад „Христо Ботев“.

Живо късче история: Болярската църква „Свети Никола“ във Враца

Строителството на Болярската църква датира от края на 16 век и е изградена според строгите изисквания на Османската империя. Височината на църквата е само 4 метра над нивото на земята, което е било необходимо, за да не бъде открита от османските власти. Първоначалните размери на църквата са били 10 метра дължина и 3,8 метра ширина, но за съжаление, западната част на църквата е била разрушена с времето. Историческите сведения сочат, че църквата е построена от богат болярин (благородник) на име Георги, чиято дъщеря се е омъжила за богат турски търговец в Истанбул.

Със сълзи на очи тя моли баща си да построи църква, където да се моли за греховете, които е извършила, като е приела друга вяра.

От разруха до възстановяване: Легендарната история на Болярската църква

През 18 век Болярската църква е била използвана за място за поклонение и проповед на св. Софроний Врачански, който служи като епископ на града. Въпреки това, след повече от 70 години неизползване, църквата е изоставена и се разпада. Едва през 40-те години на миналия век местен жител на име Петър Бучински се заема да възстанови църквата и тя е осветена от епископ Паисий, ръководител на Врачанската митрополия.

За съжаление по време на комунистическия режим Болярската църква отново е изоставена и оставена да се руши. Но в 21 век идеята за възстановяването на църквата е върната към живот от друг виден врачанин Христо Илиев. С помощта на приятели и семейство той успява да върне църквата в предишния й блясък само за една година. Църквата е официално открита през 2017 г. с благословението на Врачанския епископ Григорий и с подкрепата на кмета Калин Камен.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия