Специална прожекция на българския документален филм „Моят чичо Любен“

🥁 Заповядайте във Враца на една специална прожекция на българския филм „Моят чичо Любен“ – лентата е посветена на художника Любен Стоев, на когото тази година честваме 85 години от рождението му!
👉🏻 Гости на прожекцията ще бъдат двамата режисьори Джеки Стоев и Никола Бошнаков, както и операторът Тони Стоев. Те ще разкажат забавни моменти от снимките в България и Германия, както и интересни истории за художника, който е брат на Джеки Стоев. Ще имате възможност да се срещнете с тях, да зададете своите въпроси и да вземете автограф.
🖼 През февруари в Художествената галерия към Регионалния музей във Враца беше показана изложба графика по повод 85 години от рождението на Любен Стоев. Експозицията представи творби на социална тематика със специфичния почерк и стил на българския график.
🎬 Филмът „Моят чичо Любен“ е копродукция на България и Германия с продуценти Кирил Кирилов, Галина Тонева от продуцентска компания „Гала филм“. Копродуценти са Four Elements (България) и Рей ван Цешау (Германия). Оператор на лентата е малкият син на Джеки Стоев, сценарист – Ивайло Манев, музиката е на по-големия син на Джеки – Рей ван Цешау. Той е и сред основните лица във филма заедно с Джеки Стоев, Джони Пенков и други.
🎥 Рей ван Цешау, фронтмен на легендарната немска рокгрупа FREUNDE DER ITALIENISCHEN OPER (Приятели на италианската опера), лети за София, за да продаде апартамента, получен по наследство от неговия български чичо – художникът Любен Стоев. Но жилището на художника е препълнено с картини, инсталации, истории и видеоматериали. И Рей – парченце по парченце, като в пъзел или в криминален филм подрежда и за себе, и за зрителя образа на българския си чичо като художник и личност.
Племенникът следва чичо си на видеопътешествие до Африка, Индия и Куба, спуска се на дъното на българското общество, където Любен винаги е намирал теми и вдъхновение. В това пътуване Рей ни среща с истинския си баща, голямата любов на художника в Дрезден, както и със самия дух на Любен, докато заедно си припяваме “Меки Ножа” на Брехт и Вейл.
🗣 Освен разказите на Рей ван Цешау, в „Моят чичо Любен“ са използвани още части от над 300-часовия видеоархив на Любен Стоев. В документалната продукция са включени откъси от интервю на художника пред режисьора Атанас Христосков за филма „Истории като на кино“. Във филма са запечатани още разговори и моменти с Георги Пенков-Джони, Ицко Финци, а във видеоархивите има кадри с Огнян Видев, Васил Пармаков и други.
🎨 Любен Стоев е роден на 18 януари 1939 г. в София. През 1959 г. завършва Художествена гимназия, а през 1963 г. – Висшето училище за изобразителни изкуства в Дрезден, специалност „Графика“. Първите творчески реализации на Любен Стоев в столицата е като плакатист. Навремето художници са правили филмовите плакати на големи формати – три на четири метра, които са закачали пред киносалоните. В творчеството на Любен Стоев в началните години има влияние на немския експресионизъм. След като се завръща у нас, той създава впечатляващо като обем и тематичен обхват изкуство – многобройни рисунки, графични отпечатъци, колажи, пастели, а последните години от живота си посвещава на оригинални триизмерни фигури. В този социален реализъм има и горчивата ирония, понякога и жесток сарказъм.
✨ Любен Стоев има повече от 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Взима участие в многобройни общи и национални изложби у нас, както и в Австралия, Турция, Кипър, Унгария, Румъния, Чехия, Русия, Индия, Алжир и други.
🏆 Филмът е носител на наградата за режисура на 27-ото издание на Фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ 2023.

Информация за Кино Метропол

Кино Метропол

Кино Метропол във Враца е мястото, където можете да гледате най-новите заглавия от света на киното. То е незаменимо място за културни и развлекателни преживявания в града. Приятната обстановка в Кино Метропол ще ви потопи във вълнуващия свят на киното, на който да се насладите с близките си.

Локация на провеждане

Кино, улица „Петропавловска“, Враца, България
bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия