Национален фолклорен събор „Леденика“

Националният фолклорен събор „Леденика“ е едно от най-големите събития, посветени на българския фолклор и култура. Той се провежда в красивата планина „Врачански Балкан“, в непосредствена близост до едноименната пещера „Леденика“.

Съборът предлага музикално-танцови изпълнения от групи от цялата страна, които представят автентични български танци и песни. Отличава се с разнообразие от народни традиции, костюми и инструменти, които са характерни за различните региони на България. В допълнение към музикалните изпълнения, по време на събора можете да се насладите на народни занаяти и обичаи, които са част от българската култура и традиции. Можете да опитате традиционна българска кухня и да се научите повече за историята и културата на нашата страна.

Всяка година протича записване на желаещи кандидат-младоженци за участие в Северняшката сватба, която е част от Националния фолклорен събор “Леденика”.

Тази година, стотици изпълнители и търговци ще вземат участие в Национален фолклорен събор „Леденика“.

Над 60 фолклорни групи и стотици търговци от цялата страна ще участват в шестото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“. Атрактивното събитие стартира на 24 юни /събота/ с пресъздаване на обичая „Еньовден“. Програмата ще продължи с изпълнения на самодейни и фолклорни състави, концерт на дует „Пирин“, народни борби, конкурс за автентични носии, надиграване на групи за стилизиран фолклор, както и концерт на Янко Неделчев и кукерски игри. Кулминация в първия ден от Събора е нестинарският танц в изпълнение на Николай Топчийски.

Програмата на фестивала продължава и на 25 юни, когато в местността Леденика ще бъде представен обичая „Калесване“, а гайдарският състав „Еподай“ ще впечатли присъстващите със своите изпълнения. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижи Райко Кирилов. По традиция във втория ден на събора ще бъде пресъздадена автентичната Северняшка сватба, а програмата ще продължи със сватбена гощавка, концерт на Славка Калчева и изпълнения на оркестър „Виво Монтана“.

Посетителите на събитието ще могат да опитат зелена бира от маслини, кафе на пясък, месни деликатеси и екологични продукти. За най-малките жители и гости на Враца са осигурени тематични детски кътове и работилници.

Община Враца ще осигури безплатен транспорт за двата дни на фолклорния фестивал.

Информация за Община Враца

Община Враца

Община Враца организира редица събития през цялата година! От културни събития до най-различни развлечения!

Снимки от събитието

Локация на провеждане

Пещера Леденика, Враца, България
bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия