На този връх свят паметник ще се издига – фотодокументална изложба

„На този връх свят паметник ще се издига“

📌 На 1 март, от 17,00 ч., в малката зала на РИМ – Враца, ще бъде открита гостуваща фото-документална изложба на Националния музей „Шипка – Бузлуджа“.

📑🇧🇬 Изложбата гостува по повод Националния празник 3 март и 90 години от откриването на Паметника на свободата на връх Св. Никола.

👉 Инициаторите и авторите на изложбата от информационни табла са решили да възкресят спомена за онези, които са работили неуморно, за да се случи взетото на Учредителното събрание 1879 г. единодушно решение – на Шипченските височини да се издигне Паметник на Освобождението и възраждането на българския народ. Това са членовете на Комитета, нагърбил се да осъществи това начинание. Създаден преди 100 години, той включва бивши опълченци и поборници, висши военни и общественици.

🤷‍♂️Имената на повечето от тях днес тънат в забрава, а те са хората, които събират помощи и дарения за начинанието, избират мястото, организират конкурса за проект на Паметника, избират предприемачите и изпълнителите, осъществяват надзора на строежа.

🪦 Мнозина от тях не доживяват да видят успешния завършек на делото си. Но това се случва на 26 август 1934 година, благодарение на техните усилия.

👉Ето и техния завет:
„Дано Бог благослови щото гигантският паметник на Шипченските височини да пребъде във вековете, горд символ за устрема на българския народ към свободата“.

Информация за Регионален исторически музей

Регионален исторически музей

Регионален исторически музей, дом на съкровища и култура.

Локация на провеждане

Регионален исторически музей- Враца, булевард „Христо Ботев“, Враца, България
bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия