Литературен фестивал „Враца – книжен град“

Литературен фестивал „Враца – книжен град“ се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ и е единственото по рода си събитие, което се провежда в Северозападна България, изцяло посветено на мисията да събира на едно място читатели, издатели, творци, за да обедини изкуствата и да даде нов прочит на писаното слово, претворено във вдъхновяващи срещи и вълшебни ателиета. Целта на литературния фестивал е да насърчи любовта към книгите, думите и четенето, да вдъхнови хората от всички възрасти да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си.

Първото издание е реализирано през 2019 г. Провежда се всяка година в последната седмица на септември.

През годините литературният фестивал „Враца – книжен град“ е посрещал най-големите имена на съвременната българска литература, художници, илюстратори, детски писатели и творци. В Регионална библиотека „Христо Ботев“ са представени Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Алек Попов, Георги Тошев, Мира Добрева, Галин Никифоров, Катерина Хапсали, Виктория Бешлийска, Маргарита Петкова, Добромир Банев, Цветана Манева, Мария Касимова-Моасе, Васил Попов, Дамян Дамянов, Радостина Николова, Мая Бочева – Уики, Доника Ризова, Катя Антонова, Невена Басарова, Вал Стоева, Стефан Вълдобрев, Ненчо Илчев.

По време на фестивалните дни се планират и провеждат редица  атрактивни демонстрации и творчески работилници, насочени към всички ученици в училищата на територията на област Враца.

Събитието се съпътства и от книжен базар, под формата на мини алея на книгата, разположен в централната пешеходна зона на града. През 2023 година участие взеха 20 издателства – национални и местни. Под белите шатри на издателите бяха подредени хиляди заглавия за малки и големи, а наред с тях се организираха и творчески ателиета на открито.  

Вижте ОЩЕ
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия