Христо Ботев и „белите комити“

Проследете епичното пътуване на Христо Ботев и Ботевата чета през легенди и местности на Врачанския Балкан

От пясъчните плажове на Козлодуй до могъщия Врачански Балкан, песните и разказите на Христо Ботев и неговата безстрашна Ботева чета рисуват картина на пътуване, различно от всички останали.

Представете си дръзкото слизане на четата, ожесточената битка при Милин камък и епичните сблъсъци във Врачанския балкан, които ще ви оставят на ръба на стола. И да не забравяме покъртителния момент от трагичната гибел на войводата и незабравимата битка при Рашов дол.

Но това не е всичко, защото има много повече в тази епична история. Повече от век традицията на разказа се поддържа жива от местните жители, които продължават да ни водят по „пътищата на спасението“ и ни показват скалите, пещерите и местностите, които имат специална връзка с героите от 1876 г.

Приказките са много и разнообразни, приятели, всяка по-впечатляваща от предишната. От Ямата до Вайо, от Черепишкия манастир до Баба Илийца и Мазневите кошари има безброй версии на тези легенди, понякога дори противоречащи си. Но едно е сигурно, историите за Христо Ботев и Ботевата чета ще живеят вечно, вдъхновявайки идните поколения.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия