Раннохристиянска Базилика в с. Очиндол

Село Очиндол се намира в подножието на Врачанския Балкан и в последните години стана притегателен център за туристите не само заради красивата си природа и началото на няколко туристически маршрута, а и заради комплекса, посветен на героя на Иван Вазов – дядо Йоцо от разказа „Дядо Йоцо гледа”.

Смята се, че името на селото е със средновековен произход - от изчезналото лично име Очо и –ин (по Калина Тодорова). Друго становище е, че наименованието идва от естественото разположение на местността, от която се откриват панорамни гледки към Искърския пролом. Изкачвайки се до селото по криволичещия планински път, не пропускайте да видите още една забележителност – базиликата.

Раннохристиянската базилика се намира над селото в местността Пресветица, от която се вижда като на длан тази част от планината. Жителите на селото от незапомнени времена правели точно тук общоселския курбан - на мястото е имало оброчен камък. Базиликата е открита през 2002 г. при изкопни работи за строеж на параклис. Инициатор на строежа е местният предприемач и родолюбец Огнян Петров. 

Археологът от Врачанския музей Георги Ганецовски отговаря за разкопките и изследването на обекта, а всички разходи по реставрацията и социализацията на обекта отново поема бизнесменът. Според проучванията църквата е имала два етапа на строителство. При първия етап се е състояла от три помещения: преддверие, централен кораб и кръщелно. Трикорабната базилика, датирана към 5-6 век, е уникална преди всичко със своето кръщелно (баптистерий), разположено вляво от олтара. Самото кръщение на децата ставало в купел, разположен в центъра на храма, на легнал каменен кръст. Открити са три входа на всеки един от корабите - два странични и един централен. Зидовете са градени от дялани и ломени камъни, споени с розов хоросан.  До 10-11 век базиликата функционира като малък християнски некропол.
Християнският храм е построен в непосредствена близост до тракийски могилен комплекс, без да бъдат засегнати езическите структури. При разкопки са намерени стъклени и месингови гривни и обици, както и монета, датирана от 2 век, сечена във Филипопол.
Покрай базиликата минава туристическият маршрут за хижа „Пършевица” и красивата местност Кобилини стени, а оттам към пещерата Леденика.


Полезна информация:
Ако планирате да сте по обед в селото, може да хапнете в малката механа в к-с „Дядо Йоцо“ в началото на селото. За връзка с ресторанта: тел. 0885 930 164.


Как да стигнем:
След к-с „Дядо Йоцо” продължете към центъра на селото до изоставения двуетажен магазин. Може да оставите колата на площада или да продължите по тесния и стръмен бетонен път до базиликата – на около километър.

Open Vratsa